Автор: Тед Снайдер, Следвайте Гласове в На 1 декември в съвместно изявление с

...
Автор: Тед Снайдер, Следвайте Гласове в На 1 декември в съвместно изявление с
Коментари Харесай

Америка променя целите за Украйна

Автор: Тед Снайдер, 
Следвайте " Гласове " в 

На 1 декември в съвместно изказване с френския президент Еманюел Макрон президентът Джо Байдън повтори своя обет " да продължава с поддръжката за отбрана на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, в това число даването на политическа, охранителна, филантропична и икономическа помощ на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ". Седмица по-късно държавният секретар Антъни Блинкен повтори американската мантра " нищо за Украйна без Украйна " (ищо обвързвано с Украйна да не бъде без присъединяване на Украйна (бел. ред.) 
Но задачите на Съединени американски щати започнаха да демонстрират признаци на изместване на фокуса.
Очертаха се три промени, които последователно започнаха да нарастват, като най-значимата съвсем едвам доловимо бе прошепната на 7 декември, когато държавният секретар Блинкен за първи път предложи обещанието на Байдън за " териториалната целокупност " да бъде отворено за по-гъвкаво пояснение.

Администрацията на Байдън от дълго време " изключва концепцията за напън или даже подканване на Украйна към преговори ". Но след това, при започване на ноември, след диалози с Москва, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан се появи в Киев за диалози с украинския президент Володимир Зеленски. На тези диалози Съливан " повдигна въпроса за нуждата от дипломатическо решение на войната " и в частни диалози натисна Зеленски да алармира за подготвеност за договаряния с Русия, както и да се откаже от обществения си отвод да взе участие в мирни договаряния, в случай че президентът Владимир Путин не бъде отхвърлен от власт ".
Това беше първата смяна. Администрацията на Байдън мина от изключване на опцията да подканва Украйна към договаряния до натискане на Украйна да договаря.
Втората смяна пристигна единствено дни по-късно. Зеленски отстъпи пред натиска Съединени американски щати, призовавайки интернационалната общественост да " принуди Русия да стартира същински мирни договаряния ". Но той сътвори предварителни условия за договарянията, в това число " възобновяване на украинската териториална целокупност, обезщетение за всички вреди от войната, наказване за всеки военнопрестъпник и гаранции, че това няма да се случи още веднъж ", което на процедура отхвърли предлагането за договаряния.
Публично Съединени американски щати продължиха да упорстват, че всичко зависи от Украйна: нищо обвързвано с Украйна да не бъде без присъединяване на Украйна. 
Но в частен проект американски чиновници започнаха да се изричат мнението, че " Зеленски евентуално ще утвърди договарянията и в последна сметка ще одобри да направи отстъпки, както твърдеше при започване на войната ". И това беше втората смяна.
Западни представители започнаха да допускат, че Зеленски ще направи подобен компромис.

Споменаването на Зеленски " при започване на войната " наподобява е отпратка към предходната подготвеност на Зеленски да договаря за статута на противоречивите източни територии. Още преди войната, през декември 2021 година Зеленски съобщи, че е подготвен да договаря за попречване на спора: " Не изключвам референдум за Донбас като цяло. Може да става дума за Донбас, може да става дума за Крим ". Той към момента бе отворен за " компромис в Крим " до 8 март, откакто войната бе почнала. В този миг Зеленски към момента бе " подготвен да поведе разговор с Русия за гаранциите за сигурност, за бъдещето на окупираните територии на Донецка, Луганска област и Крим ". Макар и да сподели, " ние не можем да признаем, че Крим е територия на Русия ", той сподели още, " само че можем да обсъдим с Русия бъдещето на Крим и Донбас ". Добави също, че " Украйна е подготвена да организира разговор с Русия за бъдещето на окупираните територии на Донецка и Луганска област ". 
Три седмици по-късно Зеленски към момента уточняваше задачата си, до момента в който Русия се оттегляше на позициите, които заемаше преди нашествието.
След напън от страна на Съединени американски щати и Англия, всичко това се промени. Както демонстрират ноемврийските предварителни условия за договаряния на Зеленски, той стартира да упорства за цялостно възобновяване на териториалната целокупност на Украйна. А това включва Донбас и Крим. В обръщението си към Г-20 на 15 ноември Зеленски още веднъж настоя Русия да изтегли " всички съветски войски от територията на Украйна " и да има цялостно " възобновяване на териториалната целокупност на Украйна "
При втората смяна американските чиновници започнаха да оферират връщане към съответна подготвеност за компромис, каквато преди непрекъснато обезсърчаваха. " Двама европейски дипломати, осведомени с разискванията, обявиха, че господин Съливан е предложил на екипа на господин Зеленски да стартира да мисли за реалистични претенции и цели за договаряния, в това число преразглеждане на декларираната цел Украйна да си върне Крим, който беше анексиран през 2014 г
" Западноевропейски чиновник съобщи: " Казваме на украинците, че зависи от тях да решат по кое време да го създадат ", само че по-късно добави: " Но може би е добра концепция да го създадат по-рано ".
И тази рекомендация на Съединени американски щати - Зеленски да намерения за " реалистични претенции и цели за договаряния ", провокира трусовете, довели до третата и най-изненадваща смяна.
Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО от дълго време упорстват, че задачата е да се възвърне териториалната целокупност на Украйна и да се накаже и отслаби Русия. Блинкен се базира на интернационалния принцип, че " границите и териториалната целокупност на една страна не могат да бъдат променяни със мощ " и удостоверява, че ще има " непоколебима поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници, разпростряли се до нейните териториални води ".
Но на 7 декември Блинкен едвам доловимо промени това обръщение. Той за първи път предложи, надали не шушукайки, че частта " териториална целокупност " от обета на Байдън може да бъде отворена за гъвкаво пояснение.
Блинкен загатна, че въпреки да оставят избора на Украйна да резервира по-широките си цели, Съединени американски щати стесняват задачите си. Блинкен съобщи пред, че 
„ Нашият фокус е да продължим да вършим това, което вършим, а точно да се уверим, че Украйна има в ръцете си това, от което се нуждае, с цел да се защити и от каквото се нуждае, с цел да отблъсне съветската експанзия, да си върне територията, която й е била отнета от 24 февруари, да се увери, че има основа за икономическа и филантропична поддръжка, с цел да издържи на това, което всеки ден се случва в страната. "
Изненадващата имитация, която Блинкен вмъкна след тази - " да си върне територията, която й е била отнета ", беше прибавянето на думите " от 24 февруари ". Това допълнение от три думи наподобява допуска, че когато договарянията най-сетне стартират, Съединени американски щати могат да се задоволят Русия да резервира суверенитета на Крим и даже елементи от Донбас. Всичко оттатък това зависи от Украйна. Високопоставен чиновник на Държавния департамент съобщи пред вестника: " Колко надалеч Украйна ще се придвижи на юг и изток е решение, което Киев би трябвало да вземе в бъдеще. "
И Съединени американски щати не са сами. Западните им съюзници повториха новата дефиниция на Блинкен. " Някои западни представители обявиха във вторник, че статутът на Крим и Донбас може да бъде предмет на възможни договаряния сред Москва и Киев ". Един западен чиновник съобщи, че " за дългогодишните проблеми на Крим и статутът на Донбас може да се приказва по-късно ".
Британските управляващи дефинираха " абсолютно необходимия най-малко, който Русия би трябвало да покаже е, че се отнася съществено към договарянията " и подготвеност да се  " оттегли на позиции, които заемаше на 23 февруари, преди повторната инвазия ".
Германия съобщи, че ще поддържа каквито и червени линии да очертае Украйна, само че добави, че " те считат за нереалистично упованието съветските войски да бъдат изцяло изгонени от всички окупирани територии. Освен това считат, че едно нахлуване против Крим би било евентуална ескалация, която може да накара Кремъл да употребява оръжия за всеобщо заличаване ".
Предварителното предложение на Съливан Зеленски да стартира да мисли за реалистични претенции и цели, в това число Крим, и повтарянето на новата дефиниция от няколко западни съдружници, допуска, че добавката на трите думички на Блинкен не е била инцидентно изпусната имитация. 
Ако това е по този начин, то допуска вероятността Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО минават към открита позиция за възможно прекратяване на огъня - една позиция, при която Русия остава в Крим и региона на Донбас, който контролираше преди войната, а окончателният статут на тези територии, да се договаря на по-късна дата.

Тед Снайдър е колумнист по въпросите на външната политика и историята на Съединени американски щати в Antiwar.com. Той също по този начин е чест помощник на Responsible Statecraft, както и на други търговски обекти.
Източник: 
Превод за " Гласове ": Георги Ванчев
 
 
 
 
 
22 Дек 2022147721 Дек 2022345221 Дек 2022485620 Дек 2022144819 Дек 202254919 Дек 2022787Коментариodekatimome23 Дек 2022 9:13ч.
http://slkjfdf.net/ - Ukicovia Axekun yuq.beoy.glasove.com.pef.yy http://slkjfdf.net/
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати едвам ли23 Дек 2022 9:26ч.
тези неща няма да станат така; като е тръгнал спор, той ще стигне до крайности, преди да се успокои; не се надявайте да свърши скоро; неприятното към момента предстои;
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Виждам нови мъртви езици в т.нар " европа " 23 Дек 2022 11:35ч.
Българският ще бъде измежду тях
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати bodar4uk23 Дек 2022 9:46ч.
Тия в Сащ още ли не могат да схванат, че с турбо-капитализма е свършено?! Страна с 85% услуги, 15% боен бранш, на кой защо е запотрябвала в света? Постепенно и доларът ще отмира, доста балони и финансови пирамиди има да рухват.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Не могат23 Дек 2022 11:36ч.
Голяма изненада ги чака
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати рукола Z23 Дек 2022 9:52ч.
Продължаването на спора рискува задачите на глобалистите... щом Киси желае мир, значи войната би трябвало да продължи и да се разрасне - другояче не би трябвало да чакаме нищо хубаво! Само войната пречиства!... ния туке си чекаме братушките!
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР